Factuur Quiz

Als ondernemer kan je onmogelijk op de hoogte zijn van alle btw regeltjes en wetten. Maar een factuur correct opmaken moet je wel kunnen. Hoe staat het met jouw kennis over facturen? Ontdek het in deze quiz met 10 vragen (en antwoorden) over facturatie.

0%

Welk onderdeel moet je wettelijk gezien NIET op jouw verkoopfacturen vermelden?

Correct! Wrong!

Een factuur is een wettelijk document dat ook moet voldoen aan een aantal vormelijke voorwaarden. Zo moeten jouw factuurnummer, je bankrekeningnummer en zelfs het woordje 'factuur' vermeld zijn.

Je bent echter niet verplicht om je algemene voorwaarden op je factuur te zetten. Wil je misverstanden vermijden? Dan is het raadzaam om ze toch ook op je facturen op te nemen.

In CoManage hoef je jouw voorwaarden, factuurnummer, bankrekeningnummer overigens maar 1X in te stellen voor al jouw facturen. Handig en slim. Zo vergeet je immers nooit meer een verplicht factuuronderdeel te vermelden.

Als jouw verkoopfactuur een fout bevat, of niet alle verplichte velden bevat, kan je een boete krijgen... (vul aan)

Facturen verwerken voor de boekhouding
Correct! Wrong!

Als de btw-administratie een fout vindt in jouw facturen, kan je hiervoor beboet worden. Onder fouten worden niet enkel rekenfouten verstaan. Ook verplichte vermeldingen (zie vorige vraag) die je vergeet, kunnen de aanleiding vormen voor een boete.

Meer informatie voor btw-boetes in België vind je hier.

Hoe corrigeer je een fout op een factuur die je al aan jouw klant hebt bezorgd?

Correct! Wrong!

Een creditnota is de enige wettelijke manier om een fout op je factuur recht te zetten.

In CoManage kan je overigens met 1 knop een creditnota maken van een factuur.

Hoe lang moet je jouw facturen bewaren voor de btw-administratie?

Correct! Wrong!

Vroeger bedroeg dit 10 jaar. Tegenwoordig bedraagt de bewaartermijn van je documenten voor de btw-administratie 7 jaar.

Opgelet, wanneer je investeringen doet, moet je jouw facturen hiervoor 5 jaar bewaren nadat je ze boekhoudkundig hebt afgeschreven. De totale bewaartermijn kan in dat geval langer bedragen dan 7 jaar.

Bij twijfel, win je altijd best financieel advies in van je boekhouder, of accountant.

Op welke manier mag je jouw aankoopfacturen NIET bewaren voor de administratie?

Factuur sturen
Correct! Wrong!

Naast je verkoopfacturen, moet je ook jouw aankoopfacturen bewaren. Zorg ervoor dat je altijd een kopie (digitaal of geprint) hebt van de factuur.

In CoManage kan je jouw uitgaven en bonnetjes als foto of PDF uploaden om ze vervolgens te laten scannen en herkennen.

Enkel een link naar een online factuur, zoals in een mailtje van je leverancier, is voor de administratie geen geldige optie. En dat is op zich ook wel logisch. Het risico bestaat namelijk dat de factuur na 7 jaar niet meer gekoppeld is aan de link ernaar die jij ergens op een mailtje hebt staan.

Welke van deze facturatienummering mag je NIET gebruiken?

getallen
Correct! Wrong!

Bij factuurnummers zijn vooral de laatste cijfers belangrijk voor de btw-administratie. Deze moeten kunnen oplopen (v 005, 006, 007...). Als je jouw factuurnummer laat eindigen met letters in plaats van cijfers, kan dat natuurlijk niet.

Voorvoegsels, jaartallen, maanden enzovoorts mag je overigens zelf wel bepalen. In CoManage hoef je maar 1X de factuurnummering in te stellen. Op al jouw facturen wordt dan automatisch het juiste, oplopende factuurnummer vermeld.

Mag je wettelijk gezien facturen opmaken in Word of Excel?

excel en word voor factuur
Correct! Wrong!

Je hoeft geen aparte software te gebruiken om jouw facturen op te maken. Ook kantoorsoftware, zoals Excel en Word mag je hiervoor gebruiken. Of dat de meest verstandige keuze is, is een andere zaak.

Lees zeker het artikel over welke software je best kiest voor jouw facturatie.

Een digitale factuur neemt vaak de vorm aan van een XML-document. Mag je dit opsturen naar jouw klant?

codabox koppeling
Correct! Wrong!

Een digitale factuur is opgesteld volgens strikte regels en staat vol code. Deze is alleen bedoeld om het importeren van facturen via boekhoudsoftware correct en snel te laten verlopen. Je kan van jouw klant niet verwachten dat deze je XML-versie ontcijfert. Daarom moet je wettelijk gezien altijd een leesbare versie van je factuur opsturen, zoals een pdf-factuur.

Het XML-bestand mag je overigens wel opsturen naar je klant via e-mail. Dat is vooral handig als deze het zo doorstuurt naar de boekhouder, of het rechtstreeks importeert in boekhoudsoftware.

Meer informatie hierover vind je hier.

Je ontvangt voor je btw-geregistreerde bedrijf een factuur van een buitenlandse EU leverancier. Hierop heeft deze onterecht btw aangerekend. Wat is het beste dat jij kan doen?

Offerte maken welk programma kiezen
Correct! Wrong!

Zodra jij een factuur betaalt, ga je hier stilzwijgend mee akkoord. Het beste wat je kan doen is om ook jouw binnenkomende facturen te controleren, voor je ze betaalt.

Merk je bijvoorbeeld dat je onterecht btw is aangerekend? Meld dit aan je leverancier en vraag om een correcte factuur. Het kan daarnaast zeker geen kwaad om een creditnota voor de foutieve factuur op te vragen.

Als je jouw klant een korting contant wil geven op je factuur, moet deze ook minder btw betalen ...

prijzen factuur uitrekenen
Correct! Wrong!

Je klant geniet bij een korting contant ALTIJD van een lagere btw-heffing. Zelfs als deze de factuur niet betaalt binnen de termijn die jij vooropstel.

De zaak is boekhoudkundig nogal ingewikkeld. Vraag via je boekhouder meer informatie op in geval van twijfel. Of raadpleeg deze link.

Factuur Quiz
Je bent een kei in facturen!

Hoe kan je best de prijs bepalen als je een leverancier van diensten bent? Welke tarieven ga je vragen voor dienstverlening?

Je bent wel heel goed op de hoogte van de regelgeving rond facturen.

Kan het zijn dat je een boekhouder of accountant bent? In dat geval kan het interessant zijn voor jou om meer te weten te komen over ons partner programma.

Ben je geen boekhouder, maar wil je veel tijd winnen met je facturen op te stellen? Lees dan meer wat het CoManage facturatieprogramma voor jou kan betekenen.
Je bent goed op de hoogte van regeltjes rond facturatie.

Je eigen zaak starten. Tips voor start-ups

Je behaalde een goede score! Als ondernemer is het echter niet alleen belangrijk om de theorie en wetten rond facturatie te kennen.

Ook het efficiënt opvolgen van openstaande facturen bepaalt mee het succes van jouw bedrijf.

Ondernemen is (gelukkig) meer dan theorie rond facturen

Digitaal boekhouden - facturen automatisch inlezen en verwerken

Je score op de factuur quiz valt wat tegen. Maar dat wil niet zeggen dat je het daarom als ondernemer niet kan maken.

Om jouw zaak te runnen moet je als het ware een duizendpoot zijn.

Is zakelijke administratie echt niet jouw ding? Probeer dan zeker CoManage 14 dagen gratis uit. Je zal versteld staan van hoeveel tijd je kan overhouden voor de zaken die je wél graag doet.
Ai, dat valt tegen

CoManage statistieken module

Oei, dat is een beetje een tegenvaller. Facturatie en administratie zijn echt niet jouw ding.

Maar eerlijk gezegd hoeft dat ook niet om succesvol te kunnen ondernemen.

Het beste wat jij kan doen is je laten bijstaan door een goede boekhouder. Jouw administratie kan je zelf eenvoudig via CoManage doen. Probeer het gerust eens 14 dagen gratis uit.

Share your Results: