Laat jouw start-up dromen geen nachtmerrie worden. Valkuilen die je als starter best vermijdt.

Start-Up – Veel Dromen of Vooral Nachtmerries Voorkomen?

Als start-up neem je het spreekwoord “Voorkomen is beter dan genezen” maar best serieus. Één op de drie startende ondernemingen kan immers nooit drie verjaardagskaarsjes voor zijn zaak uitblazen. En dat is jammer.

Er zijn veel nachtmerries die jouw droom van een succesvolle start-up kunnen ondermijnen. Daarom is het verstandig om te leren uit anderen hun fouten. En deze te onthouden. Te herkennen. Te erkennen. En natuurlijk te vermijden.

Lees dus snel verder. En blijf onze tips voor starters volgen én toepassen.

101 redenen waarom een start-up kan falen

Er zijn 101 redenen waarom start-ups het niet halen. Een Google search met “valkuilen starters” levert meer dan 34.000 resultaten op. Als je zoekt of “faillissement”, dan bedraagt het resultaat hier zelfs een aardig veelvoud van.

Dat zegt natuurlijk niets over een exact aantal redenen waarom bedrijven over de kop gaan. Veel online lijstjes met tips voor starters bespreken immers dezelfde oorzaken van falen. Punt is: het kan op echt heel veel gebieden fout gaan.

Dat geldt overigens niet enkel voor startende ondernemers. Gevestigde bedrijven of zelfstandigen kunnen natuurlijk ook hindernissen tegenkomen waartegen ze niet bestand zijn.

Wél is het zo je als starter sowieso een gebrek aan ervaring hebt. Dat geldt in iets mindere mate als je een bijberoep hebt gehad. Toen kan je al proeven van het zelfstandigen bestaan. En de uitdagingen die het met zich meebrengt.

Grosso modo vallen alle oorzaken van falende start-ups onder te brengen in 3 categorieën:
#1 fouten die je zelf maakt (en had kunnen voorkomen)
#2 de schuld van anderen (en soms ook kan voorkomen)
#3 brute pech (waartegen je je enigszins kan indekken).

#1 Je start-up zelf laten falen

Of anders gezegd: eigen schuld, dikke bult.

Als je zelfstandige wil worden (en blijven), houdt dit in dat jij de verantwoordelijkheid voor je succes, of falen, grotendeels zelf in handen hebt.

Soms is de oorzaak van een mislukte start-up niet verder te zoeken dan jezelf. Niet iedereen is in staat om zichzelf continue kritisch in vraag te stellen. Want dat is als je als ondernemer moet doen: controleren of je niet teveel aan het dromen slaat.

Een aantal vragen moet je helemaal in het begin beantwoorden. Of met behulp van anderen laten inschatten. Een boekhouder bijvoorbeeld.

Ook op administratief vlak kan je een hoop ellende zelf vermijden.

 • Zijn mijn facturen in orde?
 • Vervul ik mijn boekhoudkundige verplichtingen?
 • Heb ik een goede agenda waarmee ik makkelijk het overzicht van mijn afspraken en taken op kan volgen?
 • Beschik ik over de nodige vergunningen?
 • Betaal ik op tijd mijn sociale bijdragen?
 • Volg ik mijn openstaande facturen efficënt op?
 • Enz.

Al deze zaken apart in orde brengen vergt een minimale inspanning. Doe je ze niet? Dan ben jij, en alleen jij schuldig voor problemen achteraf. Gelukkig zijn er maar weinig startende ondernemers die hier al in de fout gaan.

Het probleem duikt meestal pas na een tijdje op.

Als je start-up al aan het draaien is, heb je voor al deze administratie plots veel minder tijd. Vergetelheid door drukte durft dan wel eens opduiken. En voor je het weet betaal je boetes die je gewoon had kunnen vermijden. Door bijvoorbeeld onze online agenda te gebruiken. Of door deze tips toe te passen.

Je bent zelf schuldig dat het fout loopt klinkt misschien bikkelhard. Laat het echter een troost wezen dat het omgekeerde ook geldt. Ondernemers die wél slagen hebben dit niet per se aan zichzelf te danken.

#2 De werkelijkheid verandert, maar je start-up is niet mee

De werkelijkheid rondom ons verandert voortdurend. Sommige van deze veranderingen kunnen jouw zaak treffen. Je had het niet op voorhand kunnen weten. De schuld ligt dan ook niet echt bij jou. Of toch niet voor de volle 100%.

Een paar voorbeelden om dit te verduidelijken.

Je zaak draait goed, maar plots besluit het gemeentebestuur dat er straatwerken moeten plaatsvinden. Waar je vroeger makkelijk bereikbaar was, moeten je klanten nu echt heel veel moeite doen om je zaak te bereiken. De kleine compensatie waarop je misschien recht hebt, is een druppel op een hete plaat.

Een concurrent opent een zaak in jouw afzetgebied. Totaal onverwacht wordt je geconfronteerd met bedreigingen. De kans is groot dat je jouw trouwe klanten machtlooes ziet overstappen naar de concurrentie:

 • Scherpere prijzen dan jij kan aanbieden
 • Een uitgebreider aanbod
 • Een betere dienstverlening

Stel je voor. Op een dag wordt je wakker in een wereld waar alle computers met elkaar verbonden zijn. Het internet is geboren. Mensen kunnen vanaf nu online bestellingen maken, prijzen met een paar klikken vergelijken, gratis advies gratis in plaats van ervoor te moeten betalen.

Je belangrijkste leverancier die failliet gaat en daarmee je grootste bron van inkomsten in één klap van de kaart veegt.

Je krijgt ruzie in je familiebedrijf. Je privé- en zakenleven houd je soms beter gescheiden.

Deze voorbeelden illustreren dat je over bepaalde zaken geen controle kan uitoefenen. In sommige gevallen had je het misschien kunnen zien aankomen. Maar niemand heeft een kristallen bal en kan alle mogelijke veranderingen op voorhand inschatten, of opvolgen.

Gelukkig ben je ook flexibel. Anders wordt je beter geen zelfstandige. Soms kan je de veranderende werkelijkheid naar jouw hand zetten. En er zelf beter van worden.

Brute pech als reden van falen

Je droom van een eigen zaak kan natuurlijk ook door brute pech in duigen vallen. Dit zou ook onder de vorige categorie gebracht kunnen worden. Het grote verschil is dat deze oorzaken van een falende start-up echt wel als ongeluk te bestempelen zijn.

Een paar voorbeelden om het verschil met de vorige oorzaken van faling te illustreren:

 • Een langdurige ziekte die je buitenspel zet.
 • Een brand in je opslagplaats waardoor je je voorraad letterlijk in rook ziet opgaan.
 • Een ski-ongeval waardoor je je enkele maanden niet meer kan verplaatsen naar je klanten.

Falen is falen. Het maakt vooral voor je zelfbeeld uit of dit door brute pech komt of niet. Tegen sommige van dit soort oorzaken kan je je wel indekken, maar dat maakt de pil er niet minder bitter om.

Samenspel van oorzaken voor falende start-ups

In werkelijkheid zijn de redenen voor het falen van start-ups vaak veel complexer dan één foutje of tegenslag.

De finale doodsteek van een start-up is maar al te vaak een samenspel van verschillende oorzaken. En ook al kan je bepaalde fouten met gezond verstand voorkomen, toch is het onmogelijk om je tegen alle nachtmerires te beschermen. Lig er dan ook niet wakker van.

Uiteindelijk betekent falen dat je het tenminste geprobeerd hebt.

Omgekeerd is succes meestal geen toeval. Het is ook een samenspel van factoren die je zelf kan controleren, of leren. Blijf dus zeker onze blog volgen voor concrete tips om van jouw start-up een succesvolle droom zaak te maken.